Story
Werken
Waarom werken vrouwen vaak parttime in Nederland?
... en je weet het
Waarom is er partnerverlof?
Het is misschien wel de meest bijzondere week van je leven: de kraamweek na de geboorte van je kind. Als partner wil je hier zoveel mogelijk van meemaken.
Maar dat dit ook echt kan, is pas sinds kort in de wet geregeld.
EenVandaag - AVROTROS
“Het is zo mooi om dat hele traject mee te maken”
Sander de Heer
Generaties lang was er voor partners van de moeder geen regeling voor vrije dagen na de geboorte. Als je geluk had stond in de cao dat je een dag thuis mocht blijven, om aangifte te kunnen doen.
Moeder kreeg bij de zorg voor de baby hulp van een kraamverzorger.
In 2001 staat geboorteverlof voor partners voor het eerst in de wet. Ze mogen 2 dagen wennen aan hun nieuwe gezin.
De jaren daarna is dit verlof verder uitgebreid, onder verschillende namen: partnerverlof, kraamverlof, geboorteverlof en vaderschapsverlof.
In 2019 gaat een nieuwe wet in, de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Partners mogen 5 dagen thuisblijven, terwijl ze doorbetaald krijgen.
In 2020 komt daar nog de optie bij om 5 weken extra op te nemen (met behoud van 70% van je salaris).
Het idee achter de nieuwe regeling is dat allebei de ouders samen de eerste tijd van het nieuwe gezin beleven.
Dat zou een positieve invloed hebben op de binding met het kind en op de verdeling van zorgtaken.
Als partners in de eerste fase meer voor hun kind zorgen, is de kans groot dat ze later ook meer zorgtaken op zich nemen.
Zoals één of meerdere dagen thuisblijven om voor het kind te zorgen. Dit kan moeders stimuleren om meer tijd te besteden aan een carrière, wat bijvoorbeeld de kloof tussen mannen en vrouwen kleiner maakt.
EenVandaag - AVROTROS
“Vaderschapsverlof zorgt voor meer gelijkheid”
Renske KeizerHoogleraar vaderschap
Een betrokken partner kan veel voordelen hebben:
Een betere binding met het kind
Andere activiteiten
Positieve invloed op de ontwikkeling van het kind
Een zelfstandiger en zelfverzekerder kind
De werkgever betaalt een week lang het verlof. In het aanvullende verlof in de weken erna zorgt het UWV voor de betaling (van een deel van het salaris).
Voor sommige gezinnen is het erg lastig om tijdelijk minder te verdienen, zeker in deze dure periode. Sommige partners nemen daarom geen aanvullend verlof op.
Na de kraamperiode vallen veel partners toch terug in de traditionele rolverdeling en gaan ze weer fulltime aan het werk.
Bijvoorbeeld omdat het financieel nodig is, of omdat werkgevers lang niet altijd accepteren dat partners parttime werken.
Het partnerschapsverlof is de laatste jaren flink verruimd, zodat partner in de eerste periode meer betrokken kunnen zijn bij de opvoeding dan vroeger. Dat heeft effect. Maar voordat iedere partner écht volwaardig kan meedoen, moet er in de maatschappij nog wel wat veranderen.
Naast partnerverlof is er ook ouderschapsverlof. Vanaf augustus 2022 mogen beide ouders 9 weken betaald verlof opnemen(met behoud van 70% van het salaris).
Door deze nieuwe regeling krijgen partners in totaal 15 weken deels betaald verlof als het kind net geboren is.
Waarom is er partnerverlof?