Story
Samenleving
Wat doet het UAF?
Net in Nederland
Wat is de nieuwe Wet inburgering?
Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet inburgering.
De bedoeling van de wet is dat nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. De gemeenten hebben hierbij een belangrijke rol gekregen.
Waarom kwam er een nieuwe wet?
Er was veel kritiek op het oude inburgeringssysteem
Veel mensen haalden niet op tijd hun inburgeringsexamen
Er werd gefraudeerd door sommige taalscholen
Nieuwsuur 19/06/2018
Wat is er veranderd?
Inburgeraars combineren taallessen met (vrijwilligers)werk of stage.
De norm voor het taalniveau is voor de meeste inburgeraars nu B1. Voor wie dat te moeilijk is, wordt gestreefd naar niveau A1.
Er is meer maatwerk: sommige mensen kunnen sneller inburgeren, voor anderen is het onmogelijk om taalniveau B1 te bereiken. Per persoon wordt gekeken welke doelen haalbaar zijn.
Nieuwsuur 2018 - NTR
Eerder konden nieuwkomers €10.000 lenen bij DUO om hun inburgeringslessen te bekostigen. Als zij op tijd hun diploma haalden, veranderde de lening in een gift.
De gemeenten betalen nu de inburgering voor asielstatushouders. Ook begeleiden zij asielstatushouders die bijstand ontvangen. Dit moet zorgen voor rust en stabiliteit bij het begin van de inburgering. Inburgeraars die zich onvoldoende inzetten, zullen in het nieuwe inburgeringsstelsel wel vaker en sneller te maken krijgen met sancties, zoals een boete.
Uiteindelijk zal er, als mensen sneller gaan inburgeren, een win-winsituatie voor gemeenten ontstaan omdat ze minder kwijt zijn aan uitkeringen.
Iedereen die vanaf 1 januari 2022 een verblijfsvergunning krijgt, en dan dus moet inburgeren, zal onder het nieuwe stelsel vallen.
Het nieuwe stelsel werkt niet met terugwerkende kracht. Dat betekent dat iedereen die vóór 1 januari 2022 begon met inburgeren, onder het oude stelsel valt. De regering vindt wel dat de gemeenten extra aandacht moeten geven aan deze groep inburgeraars.
Wat is de nieuwe Wet inburgering?