Story
Tech
Wat is ransomware?
... en je weet het
Wat is een DDoS-aanval?
Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service aanval) sturen cybercriminelen in een keer zoveel data of verkeer naar een site of netwerk, dat die overbelast raakt en onbereikbaar wordt.
Vaak zijn banken en overheidsinstellingen het doelwit. Je komt dan bijvoorbeeld je bankapp of MijnDigiD niet in.
Opgelicht?! - AVROTROS
Er wordt in een keer zóveel data naar een site of netwerk gestuurd dat ie overbelast raakt en uitvalt.
De computer van de cybercrimineel kan dit niet alleen. Daarom maken ze gebruik van botnets: gehackte computers/systemen van burgers, waar vanuit die data gestuurd wordt.
Zo’n botnet kan bestaan uit honderden tot duizenden met internet verbonden apparaten, die allemaal tegelijkertijd data versturen.
Door deze omvang is het vaak onmogelijk om al die datastromen te blokkeren. Dit maakt het lastig om een Ddos-aanval op tijd te onderscheppen en tegen te houden.
Er zijn verschillende motieven voor een DDoS-aanval:
Afpersing: pas als er geld betaald wordt stopt de aanval
Wraak: zoals een ontslagen medewerker die de site reputatieschade wil toebrengen
Hacktivisme: om een politiek of sociaal doel te bereiken, zoals de site van een politieke partij of overheidsinstantie platleggen
Concurrentie: door bijvoorbeeld andere webwinkels plat te leggen
Voor de lol, de kick of uit verveling
NOS Jeugdjournaal
Veel jongeren weten niet dat het laten uitvoeren van een DDoS-aanval strafbaar is. Je kan een boete, taakstraf of gevangenisstraf van maximaal 5 jaar krijgen.
Wat uiteindelijk ook tot een strafblad kan leiden. Dit kan het zoeken naar een baan of stage lastig maken.
Tijdens oorlogen zijn er tegenwoordig vaak DDoS-aanvallen.
Zo legden Russische cybercriminelen verschillende websites van Oekraïense banken en ministeries plat. En maakten Oekraïense criminelen Russische mediasites onbereikbaar.
NOS Journaal
Als een DDoS-aanval een paar seconden of minuten duurt is dat meestal niet zo’n probleem. Maar als de aanval een aantal uur of dagen aanhoudt, kan dit vervelende gevolgen hebben.
Wanneer bezoekers je site niet kunnen bereiken kan je inkomsten mislopen en klanten verliezen. Mensen vertrouwen je app bijvoorbeeld niet meer. Maar een DDoS-aanval kan ook grote maatschappelijke gevolgen hebben. De patiëntendossiers van het ziekenhuis zijn bijvoorbeeld niet bereikbaar of je kan dagenlang geen geld overmaken.
Omdat DDoS-aanvallen steeds krachtiger en complexer worden is in Nederland een Anti-DDoS-Coalitie opgericht.
Zodat je straks niet dagenlang je bankieren app of DigiD niet in kan.
Wat is een DDoS-aanval?