Story
Samenleving
Hoe werkt het voortgezet onderwijs in Nederland?
Net in Nederland
Hoe werkt de kinderopvang in Nederland?
Onder kinderopvang vallen alle instanties die tegen vergoeding overdag kinderen opvangen.
Als ouder(s) heb je vaak dagelijkse verplichtingen waar je kind niet mee naartoe kan. Hiervoor is kinderopvang een oplossing.
Opvang kan vanaf 10 weken. Vanaf 2,5 jaar is voorbereidend onderwijs voor de basisschool ook een optie.
Kinderdagverblijf/crèche: (0 - 4 jaar)
Gastouderopvang: (0 - 4 jaar)
Voorschool: (2,5 - 4 jaar)
Peuterspeelzaal: (2,5 - 4 jaar)
Ook kun je kiezen voor informele vormen van opvang zoals een oppas of een au pair. Dit valt niet onder officiële kinderopvang of de regels die daarbij horen.
Sinds 1 januari 2005 is er namelijk de ‘Wet kinderopvang'. Hierin worden minimum eisen gesteld aan (de kwaliteit van) de kinderopvang.
Voorschool is bedoeld om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dat gebeurt bij een taal of sociale achterstand. De bedoeling is dat ze dan helemaal voorbereid zijn voor de basisschool.
Nieuwsuur - NTR
De peuterspeelzaal, ook wel peuteropvang genoemd, is bedoeld om te spelen en kennis te maken met leeftijdsgenootjes.
Het is net zoals voorschool voorbereidend voor de basisschool, alleen zonder VVE-programma.
Als je kind naar de basisschool gaat, verandert de vorm van kinderopvang. Nu krijg je te maken met de buitenschoolse opvang (BSO). Dit is voor de uren dat jij nog moet werken terwijl je kind al klaar is met school.
Het inschrijven of aanmelden voor een kinderopvang kan zodra de verwachte geboortedatum binnen de zeven maanden zit.
Voor de peuteropvang kun je je kind inschrijven als ze 1,5 jaar zijn. Inschrijven voor de BSO kan vaak al vanaf 2,5 jaar en zodra je de basisschool hebt gekozen.
Je kunt je op meerdere opvanglocaties inschrijven. Het kan zo zijn dat je niet op al jouw voorkeurdagen terecht kunt op een locatie. Hiervoor kan je op een wachtlijst komen te staan.
Pointer - KRO-NCRV
Je moet aan verschillende dingen denken bij het kiezen van een opvang: Het aanvragen van toeslagen, welk uurtarief de opvang heeft en welke dagen je voorkeur hebben.
Maar je moet ook rekening houden met dat je kind misschien nog niet terecht kan bij de opvang omdat er niet overal plek is.
NOS journaal
Er is al jaren sprake van een personeelstekort in de kinderopvang.
De kosten van de opvang hangen van een paar dingen af.
Afhankelijk van je inkomsten wordt een toeslag berekend die je kunt aanvragen bij de belastingdienst. Dit betekent dat de overheid een stukje meebetaald aan de opvang. Let op dat je veranderingen in je werkuren of inkomen direct aangeeft bij de belasting.
Om in aanmerking te komen voor een toeslag moet je als ouders werken of een opleiding- of inburgeringscursus volgen. De overheid stelt voor de kinderopvang elk jaar een maximum uurtarief vast dat ze vergoeden. Als jouw kinderopvang duurder is dan dat bedrag, betaal je de extra kosten zelf.
Het gaat vaak mis bij de belasting en de kinderopvangtoeslag. Er is hierdoor discussie over het volledig gratis maken van de opvang.
Als je cursus bijvoorbeeld stopt, moet je dit goed aangeven bij de belasting omdat dit de hoogte van je toeslag beïnvloedt. Doe je dit niet dan moet je het geld terug betalen.
Pointer - KRO-NCRV
Hoe werkt de kinderopvang in Nederland?