Story
Tech
Hoe zie je of een bericht betrouwbaar is?
... en je weet het
Hoe herken je nepnieuws?
Nepnieuws lijkt namelijk verdacht veel op echt nieuws. Maar vaak is het deels onjuist of helemaal verzonnen. Dit gebeurt al heel lang, maar door social media kan het makkelijker en sneller verspreid worden.
Waarom maken mensen nepnieuws?
Om geld te verdienen. Hoe meer kliks op het artikel, hoe meer geld de makers krijgen door bijvoorbeeld advertenties.
Om meningen te beïnvloeden of verwarring te zaaien. Door bijvoorbeeld tijdens verkiezingen negatieve berichten over een ander te verspreiden.
Als grap of satire. Zoals berichten op websites als De Speld.
Makers van nepnieuws gaan ervan uit dat je de media vertrouwt en maken hier bewust misbruik van. Dit kan flinke schade aanrichten.
Het is dus belangrijk dat we nepnieuws bestrijden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Als je het aan de overheid overlaat, is er kans op censuur. Want de overheid bepaalt dan wat wel of niet geplaatst mag worden. En als je het aan bedrijven overlaat is er een kans dat zij te veel macht krijgen.
Gelukkig zijn er ook journalisten, wetenschappers en vrijwilligers die proberen berichten op waarheid te checken. Zoals de factcheckers van nieuwscheckers.nl. Maar zij kunnen natuurlijk nooit alle berichten checken.
Het is dus belangrijk dat we zelf leren nepnieuws te herkennen.
Vraag je bij nieuws het volgende af:
En let op de volgende eigenschappen:
Nieuwe technieken maken het steeds moeilijker om nepnieuws te herkennen. Zo leggen zogenaamde deepfake video's bekende mensen woorden in de mond die zij niet hebben uitgesproken.
Hoe herken je nepnieuws?