Wat doet de pil met je?

Laatste update: 18-04-2025
De anticonceptiepil wordt in de jaren 60 in Nederland ontvangen als ware 'wonderpil'. Vrouwen kunnen eindelijk seks hebben zonder angst om zwanger te worden, wat bijdraagt aan hun emancipatie. Nog steeds is de anticonceptiepil het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. Maar de afgelopen jaren gaan er ook veel verhalen rond over negatieve bijwerkingen. Hierdoor daalt het aantal gebruikers. In deze reeks ontdek je wanneer de anticonceptiepil op de markt is gekomen, hoe het werkt en waarom er nog geen mannenpil is.
Redacteur: Niki Ipenburg
Wat doet de pil met je?
Hoe bevrijdde de pil de vrouw?
Met de komst van de anticonceptiepil in de jaren 60 kunnen vrouwen eindelijk seksueel actief zijn zonder angst om zwanger te worden. Daardoor krijgen ze meer controle over hun eigen vruchtbaarheid. Maar niet iedereen is even blij met de komst van de pil. Lees en bekijk in de story hieronder meer over de geschiedenis van de pil.
Hoe werkt de pil?
De hormonen in de pil voorkomen dat je zwanger wordt. In de meest gebruikte anticonceptiepil, de combinatiepil, zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat er dus geen bevruchting plaats kan vinden. Hoe dit precies werkt en welke bijwerkingen de pil kan geven, zie je in deze story.
Kan je je depressief voelen door de pil?
Somberheid, een afgevlakt gevoel, stemmingswisselingen: je ziet en hoort regelmatig verhalen van vrouwen die aangeven last te hebben van de negatieve bijwerkingen van de pil op hun stemming. Kom in deze story te weten wat de pil kan doen met je stemming en wat er bekend is uit wetenschappelijk onderzoek hierover.
Geraadpleegde bronnen
En je weet het!
Anderen het laten weten?